Polond sendromu, göğüs ve bazen vücudun bir tarafında üst ekstremite (kol ve el) etkileyen nadir bir doğumsal durumdur. Genel olarak, pektoralis büyük kası olmaz veya az gelişmiştir. Üstünü örten meme dokusu yok, küçük ya da biçimsizdir. Erkeklerde kadınlara oranla üç kat daha fazla olarak görülür. Sağ taraf iki kat daha sık olarak etkilenir. Zaman zaman göğüs kemiği de etkilenebilir.
Ergenlik döneminde göğüs simetrik gelişmez. Meme ve göğüs diğer taraftan daha küçük ve diğer taraf daha yüksektir. Etkilenen tarafta pektoral kası hiç yoktur veya az gelişmiştir.
Meme dokusu gelişmemiş erkek veya kadın hastalarda tedavi nedir?
Poland sendromlu meme dokusu gelişmemiş hastalarda tedavide meme implantı gerekir. Bazı vakalarda yağ enjeksiyonu da uygulanabilir.
Ameliyat için genç kadınların ergenlik döneminin bitmesi gerekir ve meme büyümesinin üzerinden en az bir yıl geçmesi gerekir.
Hastanın muayenesine göre bazen 2 seans ameliyat gerekebilir. Cildi genişletmek, birkaç seans yağ enjeksiyonu ve meme başının da simetrisinin sağlanmasında ameliyata eklenebilir.
Bazı ileri derecede problemli vakalarda flep uygulanması da önerilmektedir.
Ameliyattan sonra korse giyilmesi gerekmektedir. Yaklaşık 1 hafta duş alınmaz. Ortalama 1 ay sonra egzersizlere başlanabilinir.
Her asimetrik göğüs cerrahiye uygun değildir. % 5-10 simetri farkı normal olarak kabul edilir. Fakat oldukça dikkat çeken asimetrik , gelişme bozukluğuna bağlı hastalarda detaylı yapılan muayene ile en doğal sonuca ulaşmak için nelerin gerektiği hastaya bilgilendirilir ve ameliyat planlanır.
Bu ameliyatta amaç estetik görünümü elde etmektir. Tedavi edilmeyen vakalarda fiziksel bir eksiklik veya günlük hayata dair bir sorun görülmez.
Bu hastalığa bağlı tedavi bayan hastalarda birkaç seans gerektirebilir ve daha detaylı ek işlemler gerekebilir. Bazen etkilenmemiş göğüse de müdahalede gerekebilir. Bunun nedeni eğer sağlam göğüs normalden çok büyük veya sarkık ise müdahale gerekebilir.