Menekşe saksı çiçeği, ev, ofis, işyerleri gibi yaşam alanlarımızı renklendirir. pembe, mor, beyaz ve mor-beyaz gibi renkleri bulunan çiçekli bitkilerdir.Bakımları kolay olduğundan çokça tercih edilir.Cam önü kapı önü gibi rüzgar akımına maruz kalacak yerlere koyulmamalıdır,yapraklarını döker. Direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Dolaylı yollardan ışığı sever. Karanlıkta kalan kısım haftada 1 kere ışık alan yöne çevrilmelidir. Böylelikle yapraklardaki çürüme ve sararmalar engellenebilir.Sulama yapmadan önce çiçeğin toprağının suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için parmağımızı toprağına batırarak kontrol edebiliriz.Eğer hala nemli ise elimiz ıslanıyorsa şulama işlemini 1 kaç gün sonraya bırakabiliriz. ulama yaparken dikkat edilmesi geren bir diğer önemli unsurda çiçeğe verilecek suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Kış aylarında düzenli olarak haftada 1 kere , yaz aylarında ise hava sıcaklıklarının artmasından dolayı düzenli olarak haftada 2 kere sulanmalıdır.Sulamada kullanılan su kabı ve ölçek değiştirilmemelidir. Sulamadan sonra saksının altındaki kapta biriken su, böceklenme ve koku olmaması için dökülmesi gerekmektedir

Menekşe çiçeğinin toprak değişimi sıcak havaların başlangıcı olan Nisan ayında yapılmalıdır. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının bir numara büyüğüne dikilmelidir.

Menekşe çiçeği dal ve ya yapraktan alınan çiçekle çoğraltılabilir.Menekşe çiçeğimizin yeşil yapraklarından bir tanesini zarar vermeden alıp yeni küçük bir saksıya dikerek çoğaltılabilirYeni saksıya diktiğimiz menekşe çiçeğininde bakımı, sulaması ve yetiştirilesi diğer çiçeklerle aynıdır.

Menekşeler tropikal iklim bitkisidir bu nedenle dünyanın birçok bölgesinde iç mekanda yetiştirilmek zorundadır. En iyi gelişimlerini gündüz 21-27 C gece 16-21C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 27 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa gelişimi yavaşlar.