Su, nişasta, asit, şeker ve çeşitli çeşni maddelerinden yapılan geleneksel bir Türk tatlısı olarak tanımlanmaktadır.

Lokumun görünüşü, lokumun tipine özgü ve verildiği şekli korumalı, Lokumun dokusu, elâstik yapıda olmalı, parmakla bastırıldıktan sonra eski şeklini alabilmeli, ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmelidir.

Günümüzde; sade, fındıklı, Antep fıstıklı, cevizli, bademli, Hindistan cevizli, portakallı, gül yapraklı, çilekli, limonlu lokumların yanı sıra kaymaklı, naneli, vanilyalı ve zencefilli lokumlar olarak pek çok çeşit lokum üretimi yapılmaktadır.

Arapçada “rahat-ul hulküm” (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, kimi kaynaklara göre 15. yüzyıldan beri Anadolu’da yapılmaktadır. Kimi kaynaklara göre ise 18.yy sonunda Ali Muhiddin Hacı Bekir tarafından sert şekerlerden sıkılan I. Abdülhamit’in yumuşak şekerleme isteği üzerine açılan bir yarışma neticesi icat edilmiş ve bu yarışmada da Muhittin Hacı Bekir birinci olmuştur. Bununla birlikte ister 18. yüzyıl ister 15. yüzyılda icat edilmiş olsun lokumu seri olarak üreten, popülerleştiren ve Avrupa’ya tanıtan kişinin Ali Muhittin Hacı Bekir olduğu tartışmasızdır. Lokum, Avrupa’da 19. yüzyılda bir İngiliz gezgininin Avrupa’ya Hacı Bekir’in lokumunu götürmesi ile yayılmaya başladı

DÜNYA DA

Kuzey Amerika’da lokum, İngilizce adı olan Turkish delight ya da geleneksel adı olan Lokum adıyla sunulmamaktadır. 1964 yılından bu yana California’da konuşlu Nory Candy adında bir şirket tarafından Rahat Locum adıyla fıstıklı, fındıklı ve gülsuyu, nane, portakal, nar ve likör aromalı versiyonlarıyla üretilmektedir.

Lokum Brezilya’da Manjar TurcoDelícia TurcaBala de Goma Síria ve Bala de Goma Árabe isimleriyle bilinmektedir. Diğer çoğu Ortadoğu lezzetleri gibi, Latin Amerika’ya Levanten Arap diyasporası sayesinde ulaşmıştır.

Yunanistan’da Türk lokumu 19.yy’dan bu yana bilinmekte ve loukoumi [λουκούμι] olarak adlandırılmaktadır. Genellikle Patras şehrinde, Siros adasında ve kuzeyde Serres ve Komotini şehirlerinde üretilmektedir

Lokum tamamen doğal ve sağlıklı bir besindir. Ancak içerisinde nişasta ve şeker gibi karbonhidratlar bulunur. Karbonhidrat, vücut için temel yapı taşlarından biridir. Ancak fazla tüketilmesinde, tamamı sindirilemez ve karaciğerde yağa dönüştürülerek depolanır. Bu da kilo almanız anlamına gelecektir. Bu yüzden fazla lokum tüketmeniz, aldığınız karbonhidrat miktarı ile birlikte, kalori miktarını da arttıracaktır. Böylece kilo almış olacaksınız. Fazla lokum tüketiminden uzak durmanızı tavsiye ederiz.