Kuvars taşı çoğunlukla beyaz renktedir. doğada; pembe,sarı, mavi, kahverengi, yeşil vesiyahl gibi renkleri de bulunmaktadır. Kuvars, içine karışan maddelere göre renk değiştirir. Çeşitli renkteki bu taşlar farklı isimlerle adlandırılır.
Tedavi edici özelliği çok yoğun olan kuvars taşının fiziksel, metafiziksel ve psikolojik birçok faydası vardır. Kuvars taşını üzerinde taşıyan insanları öfkeden, korkudan, kıskançlıktan ve suçluluktan korunduklarına inanırlar. İnsan zihnini gereksiz ve kötü düşüncelerden arındırır. Bedeninizi negatif düşüncelerden temizleyerek, ruh ve beden dengesini sağlar.
Bileklik olarak kullanıldığı zaman stresten koruyarak, bedeninize ve ruhunuza canlılık verir. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Pembe Kuvars
Şeffaf ve pembe renkli olan bu kuvars türü volkanik kayaçlar içerisinde kristal kütleler halinde ya da tek kristal parça halinde bulunur. İçindeki pembe renk titanyum ve manganez izlerinden kaynaklanır. Türkiye’de Giresun-Şebinkarahisar bölgesinde çıkartılır.
Sitrin (Citrine)
Adını Fransızcada limon anlamına gelen ‘citron’ kelimesinden almıştır. Sarı kuvars veya limonlu kuvars olarakta bilinir
Sütlü Kuvars
Beyaz kuvars olarakta bilinen taş, süt beyaz rengindedir.
Dumanlı Kuvars (Smoky Quartz)
Şeffaf ve kristal yapıda olan bu kuvars türü kahverengi ya da griye yakın renktedir. Çok kıymetli taş olarak görülen dumanlı kuvars, binlerce yıl dekoratif yapılarda ve süs eşyası yapımında kullanılmıştır
Ametist (Amethyst)
Menekşe ve mora yakın renkte olan bu kuvars türü, rengini içindeki manganez izlerinden almaktadır. Koyu renkte olanları daha değerlidir.
Dünyanın her bölgesinde bulunan kuvars taşı, en yaygın Brezilya ve Madagaskar’da çıkartılır. Hatta dünyanın en değerli taşlarından olan mavi kuvarsın en zengin yatakları Brezilya’dadır.Afrika bölgesinde bulunan birçok ülkede de çıkartılmaktadır. Afrika ülkelerinden çıkartılan kuvars taşları işlenerek dünyanın pek çok yerine satılmaktadır.
Türkiye’de kuvars çeşitli bölgelerden çıkartılmaktadır. Özellikle dumanlı kuvarsın en güzeli ve onun siyah türü olan ‘Morion’ Türkiye’de çıkartılır. Balıkesir, Göğü-Dursunbey Köyü civarında volkanik kayaçlar içinde ametist kristalleri vardır. Aydın ili Damder-Karacasu köyünde hafif ve şeffaf dumanlı kuvars kristalleri bulunur. Yine Aydın’ın Koçarlı ilçesi Mersinbeleni Köyü’nde, dumanlı kuvars ve dağ kristali (şeffaf kuvars) yaygındır.