Kınanın bilimsel adı Lawsonia inermis olup kınagiller (Lythraceae) familyasındandır.  Çalı-ağaç formunda bir bitki olan kına ağacı, yaklaşık 2.5 metre boyundadır.  Anavatanı Kuzeydoğu Afrikadır ve günümüzde bu coğrafya ile Hindistan ve Sri Lanka gibi ülkelerde yetişir. Bu bitkinin yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile boyar özelliği olan kına tozu elde edilmektedir. Diğer İsimleri : Hınna, Lawsonia inermis, Henna, Henne. Kına ağacının kabukları yaklaşık olarak otuz’a yakın kinin reçinesi içerir. Kına aslen Afrika kökenli bir bitkidir. Ilıman iklimin hakim olduğu kuşakta yetişir. Hindistan ve Malezya’da da son yıllarda fazlaca yetiştirilmektedir. Kına bitkisinin birçok faydası vardır. Kına aynı zamanda hem erkek hem de bayanların çeşitli amaçlar ile gerek saçlarına gerekse el ve ayaklarına uyguladıkları bir tür boyama yönteminde kullanılır.
Boyadığı dokuya kızıl bir renk veren kına tozu. ticarette başlıca esmer ve yeşil kına olmak üzere iki tipte bulunur. Yeşil kına gerçekte saf kına değil, başka bir boya ile renklendirilmiş bir üründür. Kınanın rengi güzel, hoş bir kırmızıdır. Bu renk sevgi ve muhabbet duygularını tahrik eder. Kendisine has ıtri güzel bir kokusu da vardır.

Kına ağacının güzel kokulu beyaz renginde çiçekleri vardır, kına çiçeği yaş iken veya kurutulduktan sonra tıpta kullanıldığı gibi güzel ve mis kokusundan dolayı esans yapımında da kullanılmıştır. Kınaçiçeği normal hararet verici, yumuşatıcı olgunlaştırıp çözümleyici ve tıkalı gözenekleri açıcı özelliklere sahiptir.

KINANIN FAYDALARI VE ZARARLARI

Saçlar için kınanın en önemli faydası dökülen saçlara doğal bir şifa kaynağı omasıdır. Bunun yanında genel saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Düzenli olarak kınanın saçlara uygulanması, saçlarda meydana gelen kırılmaları önleyebilir

Kınaçiçeği bal ile macun yapılarak kullanılırsa, nezleyi ve baş ağrısını keser, rutubetleri de kurutur. Kınaçiçeği katkısıyla yapılan ilaç ve macunlar vücudu ısıtıcı ve asabi organları yumuşatıcıdır.

Hassas ciltlerde alerjiye neden olabilmektedir.

Solunum yollarında alerjiye neden olabilir , hırıltı, öksürme ve astım hastalarına nefes darlığı gibi. Bu yan etkileri çok nadir olsa da görülebilmektedir