Kalamar, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanınkine benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet de dokunaç vardır. Kalamarın büyük bölümünü iç organları koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto adındaki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır. Ana gövdenin alt tarafında manto boşluğunun içine doğru uzanan bölümde iki adet solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen biçimli iki yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlamaktadır. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içerisinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsur değildir. Manto içerisinde suyu sıkıştırıp sifon diye de adlandırılan bölümden suyu hızlı bir şekilde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlar. Jet etkisi yaratan huni biçimindeki yapısı sayesinde kalamar suyun içinde olimpik yüzücülerin hızının 3 katından daha fazla hız yapabilmektedirİçindeki melanin adındaki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi’nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunur. Türkiye sularındaki en yaygın bulunan türü Avrupa kalamarı veya Adi Kalamar olarak da bilinen Loligo vulgaris‘tir. Kalamar yaygın inanışın aksine mürekkep balığı veya ahtapot değildir.

Lezzeti ile çoğu kişinin vazgeçilmezi olan deniz ürünü; 68 kaloridir. İçeriğinde fosfor, protein ve su bulunur. Deniz balıklarının arasında en az kaloriye sahip olan besindir.

İştah açıcı bir besindir, iştahsızlık problemi çekenlerin haftada 3 kez kalamar yemesi tavsiye edilir.

Kolesterolü dengeler; Haşlanmış yumurta ile aynı kolesterol değerine sahiptir

Sinirlerin gevşemesinde oldukça etkilidir, içerisinde yer alan magnezyum minerali depresyona yakalanma riskini azaltır.,

Metabolizmanın çalışmasında yararlıdır, bu sayede yağ yakımı hızlanarak yiyen kişinin kilo vermesine yardımcı olur.

Kalamar da kan şekerini dengeleyen b3 vitaminini bulunur.

Zengin mineral ve protein kaynağına sahiptir. Bu özelliği ile kişiye enerji verirken kişinin vücut direncinin artmasına yardımcı olur.