Kabızlık; besin lifi bakımından yetersiz beslenme, vücutta yeterli miktarda su bulunmaması, sindirimi zor, ağır yiyecekler, bağırsaklarda sindirime yardımcı olan “iyi” bakterilerin azlığı ve bazı ilaçların uzun süre kullanımı gibi nedenlerle yaşanabilir. Bu durumlarda sindirim zorlaşır, dışkı bağırsaklardan kolaylıkla atılamayacak kadar sertleşir. Uzun süreli ve tekrarlayan kabızlık bağırsak sorunlarından hemoroide kadar pek çok farklı rahatsızlığa neden olabilir.
Su: Her şeyden önce su tüketimini arttırmalısınız. Su, sadece vücudunuz için gerekli mineralleri sağlamakla kalmaz bağırsakların çalışması ve dışkının yumuşaması için gereken sıvıyı da sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta suyun gazlı içecekler, çay ve kahveden alınmaması, sadece su olarak tüketilmesidir.
Nane Çayı: Sindirim sisteminin daha etkili çalışmasına yardımcı olarak gaz, şişkinlik gibi olumsuz etkileri hafifletir. Daha kolay tuvalete çıkmayı sağlar, hazımsızlık ve mide bulantısına iyi gelir. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Rezene Çayı: Bağırsaklarda sertleşen ve vücuttan atılması zorlaşan dışkıyı yumuşatma özelliği bulunan rezene çayı daha kolay tuvalete çıkmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca mide şişkinliği ve yemek sonrası kramplarını hafifletir.
Düzenli olarak egzersiz yapın.
Tuvalete gitmeniz gerektiğinde mutlaka gidin. Çünkü tuvalete gitmeyi ertelemeniz de kabızlık sıkıntısını kötüleştirebilir
.
Besin Lifi İçeren Gıdalar: Gıdaların vücut tarafından sindirilmeyen ya da yavaş sindirilen bölümleri olan besin lifi suda çözünen ve çözünmeyen olarak ikiye ayrılır. Suda çözünen besin lifi daha uzun süre tok tutar ve vücudun gıdalardan alınan vitamin ve mineralleri daha hızlı emmesine yardımcı olur. Suda çözünmeyen besin lifi ise dışkının bağırsaklardan daha çabuk geçmesini sağlar ve bu sayede toksinlerin atılma sürecini hızlandırır.
Havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, lahana, enginarda kabızlığa karşı kullanılan sebzeler arasında yer alıyor.
Besin lifi bakımından zengin buğday, çavdar, karalahana, lahana, kereviz, fasulye, kepekli tahıllar, kuru erik, muz, elma, çilek, armut, kivi, ceviz, kaju fıstığı ve fındık gibi besinleri dengeli olarak tüketerek kabızlığı önlemeniz mümkündür.