Yeme – içmelerden sonra pek çok kişiyi etkileyen oldukça yaygın bir sorundur. Tıp dilinde dispepsi olarak adlandırılır ve kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Daha çok altta yatan başka bir soruna işaret ediyor olabilir. Hazımsızlık sindirimle ilgili bir dizi şikayeti ortaya çıkarır
Hazımsızlıkta ağrı, karnın üst kısmında ya da göğüste hissedilebilir. Öte yandan hazımsızlık çekenler en çok şişkinlik hissinden, sıkıntı veren bir tokluk ve doluluk hissinden veya mide yanmasından yakınırlar. Sık sık geğirme ve gaz çıkarma ihtiyacı hissedilir. Ağızda acı bir tat oluşur. Hazımsızlığın diğer belirtileri arasında bulantı, kusma ve iştah kaybı da sayılabilir. Hazımsızlık ve mide yanması benzer nedenlerle tetiklenebilir. Hazımsızlık kişilerin farklı şekillerde ve başka başka nedenlerle şikayetçi oldukları bir deneyim olabilir. Nedenlerine baktığımızda stresten yeme hızına kadar uzanan pek çok ayrı etken görebiliriz.
Yeme Şekli
- Öğünlerde büyük porsiyonlara yer vermek, fazla yemek, midenin çok fazla asit üretmesine neden olabilir. Fiziksel olarak mideyi çok doldurmak baskı yapacağından, bu durum mide asidinin yemek borusuna doğru kaçmasına yol açabilir. Görüldüğü gibi çok fazla yemek yemek birkaç koldan hazımsızlığı tetikler. Makul porsiyonlarda veya gün içinde azar azar birkaç öğün tüketmek hazmı kolaylaştıracaktır.
- Hareket halindeyken ya da yatmadan hemen önce yemek yemek, mide asidinin yemek borusuna doğru çıkmasını kolaylaştırır. En son yenilen yemekle yatağa girme arasında en az 2-3 saat olması tavsiye edilir. Yatmadan hemen önce yemek yemek hem hazımsızlığa hem de uykusuzluğa yol açabilir. – See more at: http://nedenolur.net/hazimsizlik-nedenleri/#sthash.Aigtxksz.dpuf
- Düzensiz ya da çok hızlı yemek yemek midedeki asit seviyelerinin normale dönmesi için yeterince zaman tanınmaması anlamına gelir. İş veya ev işi koşulları gereği yaşanan koşuşturmaca sırasında sık sık düzensiz ve hızlı şekilde öğünlerin geçiştirilmesi hazımsızlığı da tetikler.
Hazımsızlığa Neden Olan Hastalıklar
Safra kesesi, pankreas hastalıkları
Tiroid sorunları
Yemek borusunda reflü
Mide ülseri, gastrit benzeri her türlü mide hastalığı
Huzursuz bağırsak sendromu
Çölyak hastalığı
Mide kanseri
Safra taşı
Kabızlık
Pankreas iltihabı (pankreatit)
Mide hareketlerinde sorunlar
Mide boşalmasında gecikme gibi sindirim sistemi bozuklukları / hastalıkları-
Daha detaylı bilgi almak için Etiler’de bulunan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Nispetiye cad. Levent 1Apt : No:34 Daire: 1Levent – Beşiktaş – İstanbul Turkey
info@drhanifeakinoglu.com
Tel : 0212 351 54 78 / 0545 861 91 62