Yeni doğan bir bebeğin gözlerinin ilk birkaç ay boyunca kayması normal olarak kabul edilir.Zamanla, bebek 4 ila 6 aylık iken gözler genellikle düzelir.Eğer gözlerden biri ya da ikisi birden kaymaya devam ediyorsa (içeri, dışarı, aşağı, yukarı) bunun nedeni büyük ihtimalle tıpta ‘strabismus‘ adı verilen göz kaymasıdır.Gözdeki kayma sürekli olabileceği gibi aralıklarla da olabilir. Günlük dilde aynı durum için ‘şaşılık’ tabiri de kullanılır. Erken dönemde fark edildiğinde göz kayması güvenli ve etkili yöntemlerle tedavi edilebilir.Göz kayması gözlerin aynı hizada sıralanmaması, tek ya da her iki gözün birden farklı yöne bakmasıdır. Her iki göz aynı anda tek bir nesneye odaklanamaz. Gözdeki kayma sürekli olabileceği gibi, aile tarafından yalnızca ara ara fark ediliyor olabilir. Örneğin, çocuk yorgun olduğunda ya da bir şeye çok yakından bakarken göz kayması ortaya çıkıyor olabilir.
Çocuklarda göz kayması ile ilişkilendirilen diğer bazı durumlar ve hastalıklar şunlardır:
- Bebeklik döneminde göze yakın gül lekeleri (hemanjiomlar)
- Bebeklik körlüğü
- Görme bozuklukları (miyop, hipermetrop, astigmat)
- Ateşli hastalıklar
- Beyin felci
- Göz kasları anomalileri
- Beyinde su toplanması (hidrosefali)
- Doğumsal kızamıkçık sendromu
- Down sendromu
- Katarakt,
- Trizomi 18 (Edwards sendromu)
- Apert sendromu (kafatası-organ gelişiminde kusur olması)
- Kazalar, yaralanma ve kafa travmaları
- İnkontinentia pigmenti sendromu
- Noonan sendromu
- Prader-Willi sendromu
- Problemli hamilelik veya problemli doğum
- Retina kanseri
- Travmatik beyin yaralanması
Yetişkinlerde Göz Kayması Nedenleri
Çocuklukta tedavi edilmeyen göz kaymaları yetişkinlikte de devam eder. Ancak bazı durumlar göz kayması şikayeti olmayan yetişkinlerde sonradan göz kaymasının oluşmasına neden olabilir. Yetişkinlerde sonradan gelişen şaşılık genellikle çift görme şikayetine yol açar.
- Çeşitli enfeksiyonlar· Çocukluktaki göz kayması tedavisinin yetersiz olması· Diyabet· Felç· Gıda zehirlenmesi· Göz ve kas hastalıkları· Göz yaralanmaları· Görmekaybı·Gözlük takılması gerektiği halde gözlük kullanmamak·Guillain-Barré sendrom· Kalp-damar hastalıkları· Herhangi bir göz hastalığı ya da yaralanma nedeniyle görme kaybı· Hipertansiyon· Kabuklu deniz hayvanı zehirlenmesi· Sinir felçleri· Tiroid hastalıkları· Travmatik beyin yaralanması· Tümörler
Daha detaylı bilgi almak için Etiler’de bulunan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Nispetiye cad. Levent 1Apt : No:34 Daire: 1Levent – Beşiktaş – İstanbul Turkey
info@drhanifeakinoglu.com
Tel : 0212 351 54 78 / 0545 861 91 62