Gıda zehirlenmesi bakteri, parazit, virüs veya toksinlerin bulunduğu su ya da yiyeceklerin tüketilmesi nedeniyle olur. Gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğuna bakteriler (Staphylococcus ve E.Coli) yol açmaktadır.
Tek bir kişide veya aynı bozulmuş gıdayı tüketen bir grubun tamamında görülebilen gıda zehirlenmesinin belirtileri yemekten 2-6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mide krampları, ishal ve kusma gıda zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir. Bu belirtilere ateş, ürperti, baş ağrısı ve halsizlik eşlik edebilir.
Gıda zehirlenmesi belirtilerinin görülmesi 1-3 gün arasını bulabilir.
Belirtilerin yemekten 2 saat veya 3 gün sonra görülmesi bakterinin türüne, bozulmuş gıdadan ne kadar yendiğine, zehirlenen kişinin genel sağlığına bağlıdır.
Bozulmuş (bakteri, virüs veya parazit taşıyan) gıda tüketildikten bir süre sonra mide bulantısı başlar. Bu sırada giderek şiddetlenen mide krampları yaşanabilir.
Zaman geçtikçe kusma ve ishal görülür. Dışkı kanlı olabilir ve bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Kusma genellikle 1-2 gün devam eder ancak bazen bundan daha uzun sürebilmektedir. İshal ise 2-3 gün devam eder. Mide krampları ve genel olarak mide rahatsızlığı 1 hafta boyunca sürer.
Gıda zehirlenmesinde mide kramplarına iştah kaybı, 38 derece veya üzerinde yüksek ateş, ürpertiler, kas ağrıları ve yoğun bir halsizlik eşlik edebilir.
Zehirlenmelerin büyük çoğunluğunda belirtiler 1-2 gün içinde hafiflemektedir ancak kusma 2 günden uzun süredir devam ediyorsa ve kanla birlikte geliyorsa, dışkıda kan varsa, çift görme yaşanıyorsa, konuşma bozukluğu görülüyorsa hasta hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Gıda Zehirlenmesi Riskini Artıran Faktörler
Kümes hayvanlarının, kırmızı etin iyi pişirilmemesi
Pişmiş yemeklerin 1 saatten uzun süre dışarıda bekletilmesi.
Çiğ balık ve çiğ istiridye.
İyi yıkanmayan sebze ve meyveler.
Bozuk yumurta.
Kaynağı belli olmayan sular.
Pastörize edilmemiş süt ürünleri ve meyve suları.
Bakteriyle temas eden et ve tavuk ürünleri.
Uzun süre buzdolabı dışında bekletilen süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi