Özelleşmiş bölümleri (kıllar ve tırnaklar) ile birlikte insan vücudunu saran duyarlı, esnek, koruyucu, su geçirmez bir örtü oluşturan doku. Erişkinlerde tüm derinin ağırlığı 2,75 kg. kadardır ve 1,7 m2 yeri Örter.
Kalınlığı 1 mm.’den (gözkapakları) 3 mm.’ye (taban, avuçiçi) kadar değişir. Dışta epidermis ve içte dermis (ya da gerçek deri) olmak üzere iki katmandan yapılıdır. Epidermisin en dışta kalan katmanı olan stratum korneum, Keratin denen sert bir proteinden yapılmıştır.Bu nedenle mekanik travmaya (yaralanma) karşı bir koruyucudur
su geçirmez ve mikroorganizmaları vücuda sokmaz. Epidermis bundan başka, derinin rengini veren madde olan melanini yapan hücreleri de içerir. Bu madde vücudu güneş ışınlarına karşı korur. Derinin tabanlarda ve avuç içlerinde kıvrımlanması, tutucu bir yüzey meydana getirmeyi sağlar; Parmak îzi bu çeşit kıvrımlardandır.Dermiş ise epidermisten genellikle daha kalındır.
kan damarlarını, , duyu algılayıcılarını, ter bezlerini, sinirleri, Yağ Bezlerini, kıl foliküllerini,yağ hücrelerini ve lifleri içerir. Terin buharlaşması, vücudun sıcaklık düzenlenmesine yardım eder (Terleme). Ayrıca kıllara dikleşmesi (Tüylerin Diken Diken Olması), aralarında tuttukları havayla bir çeşit yalıtım katmam oluşturur. Dokunma,basınç,ağrı ve ısı uyaranlarının algılanması, dermişin sinirler bakımından zengin olmasına bağlıdır. Deri devamlı nemli ve kıllar da hafifçe yağlanmış durumda tutulur. Güneş ışınlarının derideki etkisi D vitamini oluşumunu başlatır. Bu vitamin Raşitizm ‘e karşı koruyucu etki yapar.
Hipodermis
Derinin hemen altında bulunan bu tabaka az miktarda yağ dokusu ihtiva eder ve vücutta yağın depolandığı en önemli kısımdır. Şişmanlarda bu bölüm santimetrelerce kalınlığa varabilir. Aşırı olmamak şartıyla yağ dokusu sıcaklık muhafazası, enerji depolanması ve dayanıklılık açısından faydalıdır.Tırnaklar parmak uçlarında bulunan boynuzsu tabakalar olup, epidermis tabakalarından birinin değişmiş halidir. Tırnak, tırnak yatağının dibindeki kökten sürer, kökün arızaları tırnaklarda bozukluklara sebep olur.
Derinin korunması
Deri yumuşak tahriş etmeyen bir sabunla yıkanmalıdır. Uzun zaman güneşte ve sertrüzgar altında kalmamalıdır. beslenme her organ için olduğu gibi deri için de önemlidir. Yaşla birlikte deri incelir yağ dokusunu kaybeder. Katılgan ve elastik lifler giderek harap olur ve deri elastikiyetini kaybeder. Güneş ve rüzgar da deriyi yaşlandıran amillerdir. Bu yüzden elbise ile örtülü bulunan deri, daha canlı ve taze kalmaktadır. Aşırı ultraviyole ışını alan (deniz kenarında çok duran) kimselerin deri kanserine yakalanma ihtimalleri yüksektir.