Hayvanlar ve insanların bedenini saran örtünün adına Deri denmektedir. İnsan derisi ortalama olarak 1 mm. kalınlığındadır. Deri iki ana kısımdan meydana gelir:
- Üst deri: üç tabakadan oluşmaktadır. En üst tabakada ölü hücreler bulunmaktadır. Bir sonraki yani ikinci tabakada derinin rengini veren malpigi hücreleri vardır. En alt tabakası ise daima üreyen hücrelerden meydana gelmiştir. Bu kısım, ölen ve dökülen hücrelerin yerine yenisini yapar.
- Altderi: Üst deri gibi tabakalardan meydana gelmiş, ancak kıvrımlar halinde üstderinin içine sokulmuş bir tabakadır. Bu kısmında kan damarları, dokunma cisimcikleri, ter ve yağ bezleri vardır. Ter bezleri incecik boru yumakları halinde üstderinin yüzüne açılır. Bunların meydana getirdiği gözenekler ise deri solunumunu sağlamaktadır. Vücudumuz kirlendiği zaman bu gözenekler tıkanacağı için derinin solunum yapması zorlaşır.
Deri, dokunma duyusunun organı olduğu gibi farklı görevleri de vardır. Suyu kesinlikle geçirmez, esnek ve sağlam olduğu için kasları çarpma ve sürtmelere karşı korur. Zehirli maddeleri emmez, asitlere karşı oldukça dayanaklıdır. Devamlı olarak gaz alışverişi yaptığı için solunum sistemimizin çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Dokunma duyumuzla ilgili merkezler derinin üzerine aralıklı olarak yayılmıştır.
Bu yüzden basınç, acıma, gıdıklama, sıcaklık, soğukluk gibi duyuları hissederiz. Ayrıca derinin dokunma duyuları sayesinde de eklem ve kirişlerimizdeki ağrıları hissederiz. Derinin verdiği bu his sayesinde vücudumuzun genel durumundan haberdar oluruz. Deri de diğer organlarımız gibi hastalanabilmektedir. Deri hastalıkları oldukça çeşitlidir. Çokça karşılaşılan deri hastalıkları; uyuz, pelagra, egzama, lupus, yılancık, dizidros ve kurdeşen’dir. Bu hastalıkların yanı sıra kızıl, kızamık ve su çiçeği gibi hastalıklarda ve çeşitli alerjilerde deride döküntüler görülebilmektedir. Fakat bunlar deri hastalığı değildir.
Epidermis’in üst tabakalarındaki hücrelerin dökülmesine neden olmaktadır. Buradaki hücrelerin yenilenmesi için epidermisin alt tabakalarındaki hücrelerin üste doğru gelmeleri ve gelişmeleri gerekir. Epidermis bölümünde kan dolaşımı yoktur. Bu bölümdeki canlı hücreler alttaki dermis tabakasındaki besin ihtiyaçlarını karşılar.
Daha detaylı bilgi almak için Etiler’de bulunan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Nispetiye cad. Levent 1Apt : No:34 Daire: 1Levent – Beşiktaş – İstanbul Turkey
info@drhanifeakinoglu.com
Tel : 0212 351 54 78 / 0545 861 91 62