Mavimsi açık gri renkte, kırılgan bir metaldir.Elementlerin periyodik tablosunda geçiş elementleri grubunda yer alır. Düşük kaynama sıcaklığı dikkat çekicidir. Bu değer özellikle pirometalurjikmetal üretiminde çok belirleyici bir etmendir. Dökülmüş halde sert ve kırılgandır. 120 °C’de şekillendirilebilir.
Çinko alüminyum, demir ve bakırın ardından en çok kullanılan elementtir. Üzerinde bulunan koruyucu hidrokarbonat tabakası nedeniyle havadan etkilenmediğinden, çatı kaplamalarında kullanılır. Alman gümüşü, pirinç gibi alaşımların üretiminde, demir çelik malzemelerini koruma amacıyla kaplamalarında, çinko ve pirinç levha yapımında, basınçlı dökümlerde kullanılır. Sanat eşyası yapımında döküm yapılarak, diş dolgularında cıvayla malgama şeklinde tedavi amaçlı, göz hastalıklarında, merhemlerde ciltteki su kaybını önleme amaçlı kullanılmaktadır.
çinko, özellikle istiridye de bol miktarda bulunur. kümes hayvanlarında, kırmızı et, fındık, fasulye, tahıl ürünleri, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri çinko içermektedir. Ancak kırmızı et ve deniz ürünleri içeriğinde çinkonun emilimini azaltan maddeler bulundurmadığından, aksine emilimi arttıran amino asistlere sahip olduklarından en iyi çinko kaynaklarıdır. Mayalanmış tahıl ekmeklerinde olan çinko, mayalanmamış ürünlerde olan çinkodan daha fazla etkili olur.
Çinkonun Faydaları
Çinko bağışıklık sistemi, sindirim, stres düzeyi, enerji metabolizması, akne ve diyabet kontrolünün düzgün işleyişini dâhil olmak üzere sağlık için faydalıdır. Saç bakımı, egzama, kilo kaybı, gece körlüğü, soğuk algınlığı, göz bakımı, iştah kaybı ve diğer birçok faktör de çinkonun sağlığa olan yararları arasında yer almaktadır.
Çinko eksikliği, depresyon,dikkat eksikliği bozukluğu, otizm, alkolizm, şizofreni,ağır gerilim de dâhil olmak üzere bir dizi koşul ile bağlantılıdır. Geleneksel ve alternatif tedavilerin başarısız olması halinde, çinko takviyesinin başarılı olduğu kanıtlanmıştır.
Çinko, kan şekerini düzenlemeden sorumlu olan insülin de dahil olmak üzere vücudun hormonlarının çoğunu dengelemek için gereklidir.
Görme yeteneğinin geliştirilmesi ve daha net görüş yakalanması açısından son derece önemli olan çinko, sığır ve kuzu eti, istiridye, karabuğday ve yengeç eti gibi besin kaynaklarında bol miktarda bulunmaktadır. Aynı şekilde A vitamini de göz sağlığı için gerekli olan besin yapılarından biridir.