Her yaş yaş grubu ve hemen herkes te ben bulunabilir. Küçük yada büyük, doğuştan veya sonradan da olsa çıkabilir. Her ben tehlikeli ve mutlaka alınması gereklidir denilemez. Fakat benleri almak tehlikeli değildir, alınması durumunda daha kötü sonuçlar olabilir diye bir bilgi yoktur. Saplı ten rengi et benleri genel olarak zararsızdır.
Kimler risk altında?
- Açık ten renkli, açık renk gözlü, doğal sarı-kızıl saçlı, bronzlaşamadan kolay yanan kişiler.
- Ailesindedaha önce deri kanseri, malin melanom olan kişiler.
Anormal (atipik) görünümlü benleri olanlar, şekli bozuk, birkaç renk aynı anda
- Ağır güneş yanığı geçirmiş kişiler.
- Doğuştan çok sayıda benleri olanlar
Benler neden ortaya çıkar?
Benler doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Sonradan oluşan benlere sebep olarak güneşlenme ve hormonal değişiklikler neden olduğu belirtilmektedir. Benler illa kötü kanserleşebilecek hücreler denilemez ama benlerin maruz kaldığı durumlarda kötüleşebileceği öne sürülemktedir. Örneğin sürekli sürtünme alanında olması, güneşlenmesi neden, traş bıçağının sürekli yaralaması( benler sakalda ise) benlerin büyümesine, kontolsüz büyümesine neden olabileceği belirtimiştir.
Benler hangi durumda almak gerekir?
Her büyüyen ben kötü değildir. Hormon değişikliklerinde hamilelikte benler büyüyebilir.
- Bir ben Asimetrik ise yani benin bir yarısının diğer yarısına benzememesi (renk veya şekil olarak)
- Benin sınırlarının düzensiz olması (girintili çıkıntılı olması)
- Benin renginin homojen olmaması (kahverengi, siyah, kırmızı, gri, beyaz gibi renklerin iki veya daha fazlasının bir arada bulunması; alacalı görünüm)
- Ben çapının 6 mm’den büyük olması (kabaca silgili kurşun kalemden büyük bir ben)
- Sürekli sürtünme veya travma alnında kalıyorsa ve kanama ihtimali varsa, örneğin ayakkabı vuruyorsa veya sakal hattında, veya boyunda sürtünemeye maruz kalıyorsa
- Aniden büyüme eğilimi göstermiş v kaşınmaya başlamışsa
- Hastayı sürekli endişelendiriyorsa
Benleri nasıl aldırmak uygun olur? Benleri lazer ile mi cerrahi olarak mı aldırmak gerekir?
Çok minik benler lazer veya koter ile alınabileceği belirtimişşsede çoğunlukla benlerin cerrahi olarak alınıp tahlile gönderilmesi önerilir. Lazer ile alınan benler yanmaya maruz kalacağından tahlile göndermek mümkün olmayacaktır.
Benler alındıktan sonra iz kalır mı?
Genelde benler alındıktan sonra alınan bölgeye göre oldukça az da olsa iz kalır, fakat yuvarlak veya siyah bir görünümden ise ten rengi bir renk hastayı çok rahatsız etmez. Her halükarda güneş kremleri vede iz kremleri ile izler iyice silikleşir.
Daha detaylı bilgi almak için Etiler Levent’te bulunan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Tl: 0212 351 54 78 – 0545 861 91 62
Nispetiye cad. Levent 1Apt : No:34 Daire: 1Levent – Beşiktaş – İstanbul Turkey
info@drhanifeakinoglu.com