Bademciklerin en önemli görevi solunum yoluyla boğaza kadar gelen mikropları filtrelemektir. Ancak bazen bademciklerin kendisi enfekte olur ve iltihaplanan bademcikler şişer.

bademcik iltihabı bağışıklık sistemimizin bir parçası olan bademciklerde, yok edilemeyen bakteri ve virüslerin çoğalarak iltihaplanma meydana getirmesiyle oluşur. Bakteri ve virüsler bademciklerde büyüme, kızarma ve bazı hallerde beyaz sarı iltihap birikimine neden olur. Daha çok çocuklarda rastlanan bir durumdur. Bu rahatsızlığın insandan insana bulaşma özelliği de  bulunmaktadır. İltihaplanma kulağa da vurabilen boğaz ağrısı, yutkunmada zorlanma ve ağrı, vücutta ağrı, halsizlik, boyunda lenf bezlerinde ağrı ve şişme, ağız kokusu ve ses değişikliği gibi belirtilerle gösterir. Geçmeyen ateş ve solunum güçlüğü çekilen durumlarda, bir an önce doktora gidilmelidir.

Bademcik İltihabında Dikkat Edilecek Konular

Hastaların yeteri kadar dinlenmesi sağlanmalıdır.

Alınacak su ve sıvı gıdaların miktarları arttırılmalıdır.

Ağza ve boğaza iyi gelecek olan, tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.

Nefes almayı kolaylaştıracak, boğazdaki ağrıları hafifletecek pastiller kullanılmalıdır.

Kuru ortamlardan ziyade, nemli ortamlar tercih edilmelidir.

Kirli ortamlardan, sigara içmekten ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak gerekir.

Düzenli beslenmeye dikkat etmeli, bol miktarda C vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir.

Yiyeceklerin ve içeceklerin fazla sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.

Bulaşıcı özelliği nedeniyle, diğer insanlarla fazla bir arada bulunulmamalıdır.

El, yüz ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Boğazının kurumasını önlemek için oturduğunuz yerin ve yatak odanızın havasını nemlendirin.

Boğazınızı tahriş edebilecek aşırı baharatlı yemeklerden, kahve ve koladan uzak durun.

 

Limonlu Sıcak Su: İltihabı azaltıcı etkisi olan limon aynı zamanda yüksek oranda C vitamini içeriğiyle vücudun enfeksiyona karşı direncini arttırır.

Adaçayı: Anti bakteriyel bitkilerden biri olan adaçayı bademcikleri şişiren bakterilerin yayılmasını önler. Aynı zamanda ağrıyı alır, tahrişi azaltır.

Bitki Çayları: Vücut enfeksiyonla mücadele ederken su kaybeder ve sıcak bitki çayları hem bu suyu yerine koymak hem de boğazı yumuşatmak için birebirdir.

Tuzlu Suyla Gargara: Günde 2-3 kez tuzlu suyla gargara yaparak şişliği azaltabilir ve enfeksiyonun daha çabuk temizlenmesine destek olabilirsiniz.