Ayak hastalıkları, ayaklar vücudun yükünü taşıyan topuk bölgesi, orta ayak ve ön ayak bölümünden oluşan bir organımızdır.
Ayak hastalıkları nelerdir?
- plantar fasiit: Yaşlı, obez kişilerde travmalardan ve uzun süreli ayakta kalmaktan dolayı oluşur. İltihabi bir reaksiyondur.
- Subkalkaneal topuk ağrı sendromu:Topuk ağrısı sendromu olarak bilinir. Topuk kemiğinin altındaki yağ yastığında olan dejenerasyon ve kemiği saran zarın iltihaplanmasından kaynaklanır. Yayılım göstermeden bölgesel bir ağrıyla yaşanır.
- Ağrılı topuk yağ dokusu: Topuk bölgesinde iç yan tarafta oluşan ağırılardır. İstirahat ve tedaviyle rahatlama sağlanır.
- Topuk diken: Topuk bölgesinin rahatsızlıklarından biridir. Topuk dikeninde orta kısmı delik keçe ya da sünger kullanımı, fizik tedavi, lokal enjeksiyonlar ve cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir.
- Yüzeysel aşil bursiti: Bu yastıkçık iltihabi reaksiyonudur. Bunlar uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi nedeniyle oluşur. İstirahat ve tedaviyle basıncın kaldırılması rahatsızlığı tedavi edebilir.
- Aşil tendiniti: Topuk arkasında bulunan insandaki en kuvvetli ve kalın kirişin iltihaplanmasıdır. İstirahat, fizik tedavi ve ilaç kullanımı fayda sağlar.
Ayak orta bölümü hastalıkları
- Medial ark zorlanması:Ayakların doğuştan ya da sonradan oluşan nedenlerle normal yüksekliğini kaybetmesidir.
- Posterior tibial tendon yetersizliği:Ayak kavisini yukarıya kaldırmaya yardımı olan tendonların bunu yapamamasıdır. Özellikle 50 yaşından sonra etkili olan bir rahatsızlıktır.
- Lisfrank eklem instabilitesi:Ayakta tarak kemikleri ve orta bölüm arasında bağlarla korunan eklemin zarar gördüğü bir rahatsızlıktır.
Ayak ön bölümü hastalıkları
- Metatarsalji: Ayağın plantar yüzünde metatars kemiklerin başlarında oluşan ağrılardır. Ayak tarak kemikleri arasında bulunan sinir sıkışmaları nedeniyle ayakta ağrılar meydana gelmektedir.
- Baş parmak ve küçük parmakların deformiteleri: Ayaklarda küçük ve baş parmakta dışa doğru bükülmeyle meydana gelen deformasyonlardır. Özellikle yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda görülür. İlk parmakta iç yüzeyde çıkıntıyla birlikte iltihabi reaksiyon ve bağ dokusunda kalınlaşma oluşur. Hastalara bir yama ile dışarıya balon yapılmış ayakkabılar giymesi önerilir. Sivri burunlu ayakkabılardan ve yüksek topuklulardan kaçınmak gerekir. İlerleyen dönemde cerrahi yöntemlere başvurularak tedavi edilir. Eklemlerde doku yıkımı yapan bir rahatsızlıktır.
Daha detaylı bilgi almak için Etiler’de bulunan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif kliniğimizi ziyaret Nispetiye cad. Levent 1Apt : No:34 Daire: 1Levent – Beşiktaş – İstanbul Turkey
info@drhanifeakinoglu.com
Tel : 0212 351 54 78 / 0545 861 91 62