Ağız kuruluğu, tükürük salgısının azalması ile ağız içinin nemsiz kalma durumu olarak tanımlanır ve diş hekimliğinde kserostomia olarak tanımlanır. Kuru ağız, sorunu sistemik hastalıktan veya ilaçlardan kaynaklanabilir. Bunlardan bazıları antihistaminikler, burun açıcılar, ağrı kesiciler, diüretikler, hipertansiyon ve depresyon ilaçları gibi 500’den fazla ilacın yan etkisi ağız kuruluğuna neden olmaktadır.
Tat alma duygusunda değişikliğe, çiğneme, yutma, konuşma zorluklarına yol açabilir. Diş çürümesi riskini arttırır. Tükürük salgısı yeterli olmadığında ağızdaki dokular zarar görebilir. Ağız kuruluğunun nedenini anlamak, tedavi için tavsiye almak ve diş çürümelerine veya diş eti hastalıklarına yol açıp açmadığını görmek için bir dişçi muayenesi gerekir. Bazı kişiler tükürük salgılarının kalın ve yapışkan bir hal aldığını, bu durumun konuşma ve yutkunmayı zorlaştırdığını belirtirler. ağızda yanma veya batma hissi ve yemek yerken bazı yiyeceklere karşı hassasiyet, boğaz kuruluğu, ağız yaraları gibi şikayetler de ortaya çıkabilir.
Susuz kalmak: Vücut susuz kaldığında vücudun geneli farklı şekilde etkilenecektir ve bu sırada ağız kuruluğu da görülebilir. Gün içerisinde yeterince su içmek bu nedenle önemlidir. Eğer vücudun susuz kalması kusma, ishal, aşırı terleme gibi nedenlere bağlıysa, su ve sıvı tüketimi çok dikkate alınmalıdır
Sigara: İçerdiği onca kimyasal yüzünden sigara, ağızda gerektiği gibi ve yeterli tükürük üretilmesini engeller.
Stres: Tükürük üretimi sinir sistemi ile bağlantılı olduğundan stres altındayken, kaygılıyken, heycanlanıldığında veya panik atak ya da depresyon benzeri rahatsızlıklarda ağız kuruluğuna rastlanabilir.
Ağızdan nefes almak: Alerji, sinüzit, burun eti gibi sebeplerle burundan nefes almayı zorlaştırır ve ağızdan nefes almak gerekir.
- Gün içerisinde elinizin altında su bulundurmanız ve sık sık bu sudan yudumlar almanız önerilir.
- Kafeinli ve alkollü içecekleri içmemeniz işe yarayabilir. Kafein ve alkol hem sık sık idrara çıkarak su kaybetmenize ve ağız kuruluğuna neden olabilir.
- C vitamini almak
- İçinde alkol ve sodyum lauryl sülfat olan ağız bakımı ürünlerini kullanmamak
- Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak