A vitamini içeren besinler arasında; karaciğer, özellikle kuzu ve sığır ciğeri, balık, her çeşit kırmızı etler, , süt yağı,tereyağı, peynir, yoğurt, süt, havuç,süt, maydanoz, ıspanak, elma, karpuz,portakal, kavun, erik,üzüm, şeftali ve yer alır.

Vücudumuz için A vitamini önemli ve gereklidir.vücudumuzda üretilmeyen bu vitamin, yediğimiz bitkisel ve hayvanlar besinler sayesinde alınmaktadır. Ayrıca A vitamini yağda çözünen bir özelliğe sahiptir. Böylece bu vitaminin emilimi daha rahat ve etkili olur. İnsan vücudunda çoğunlukla karaciğer bölgesinde depo edilir. Ancak dışarıdan vitamin takviyesi alacak kişilerin bir sağlıklı beslenme uzmanına danışarak hareket etmesi daha uygundur. Çünkü uzun müddetli kullanımlar bazı istenmeyen durumlara neden olabilir. Örneğin A Vitaminini gerektiğinden fazla ve uzun süreli kullanılması sonucunda, pankreas ve tiroit bezelerinin çalışmasında azalma görülebilir. Bu yüzden en doğrusu, gelişi güzel kullanmak yerine bir uzmana danışılmasıdır.

A vitamininin özellikle göz sağlığına faydaları ile ilgilenenler (örneğin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu önlenmesi gibi) özellikle bu iki karotenoid bakımından zengin sebzeleri (ıspanak, lahana, pazı gibi) tüketmelidir.

Anne rahmindeki plazentanın gelişimine ve testosteron hormonu üretilmesine yardımcı olmaktadır.

A vitamini bağışıklık sisteminde ve proteinlerin yapılandırılmasında önemlidir

A vitamini, T ve B hücrelerinin aktif hale gelmesi için gerekli bir vitamindir.

Vücudumuzu hastalıklara karşı ve dışarıdan gelen zararlı maddelere karşı korumada görev alır.

Özellikle görme organımız olan gözümüz için oldukça gerekli bir vitamindir. Ayrıca kemiklerimizin gelişmesi, sağlıklı bir cilt ve saçlar için de çok yararlıdır.

Vücudumuzdaki hücrelerin ve dokuların korunarak sağlıklı bir şekilde gelişmesi için vazgeçilemez bir vitamindir.

Vücudumuzda bulunan ve ışığa karşı duyarlı olan hücreleri, ultraviole ışığın zararlarından A vitamini korumakla görevlidir.

bağırsakların ve akciğerin dış yüzeyini oluşturan hücrelerin salgıladığı mukozal salgı salınımına yardımcı olmaktır.

A vitamini eksikliğinde;

Çocuklarda büyümenin,yavaşlaması,Gece körlüğü,Gece görüşünün azalması,Göz kuruluğu,Göz iltihapları

Kornea iltihabı,Cilt kuruluğu,Solunum yolu enfeksiyonları,İdrar yolu enfeksiyonları, gibi belirtiler görülebilir.